1、新高三寒假作业第五讲 (module 5)主讲主讲:晋晋晋晋 玫玫玫玫 镇江中学镇江中学镇江中学镇江中学 审稿:审稿:王明霞王明霞王明霞王明霞 镇江市教育局教研室镇江市教育局教研室镇江市教育局教研室镇江市教育局教研室1/57一:单项选择2/571.Some people argue using nature to meet our own needs may spell disaster,unless we start to look around and understand how clean environment benefits us all.A./;a B.the;the C.th
2、e;a D.a;a 本题考查冠词。nature做“自然”讲时,前面无冠词;environment 环境,可数名词。答案选A。3/572.This restaurant has become popular for its wide of foods that suit all tastes and pockets.A.division B.area C.circle D.range a wide range of:范围广泛范围广泛。依据句意,答案选D。4/573.The children were for the accident.After all they were so young.A.
3、not to blame B.to not blame C.not blamed D.to not be blamed本题考查blame 使用方法。be to blame是固定搭配,“该受责备,应该负责”。依据句意,孩子们不应该受到责备,所以用 be not to blame 结构。答案选A。5/574.So quickly the boy his homework that he was praised.A.does,finish B.did,finish C.had,finished D.不填不填,finished 该句考查倒装。so+adj/adv.放在句首 要求部分倒装,且从was p
4、raised 看出本句用过去时。答案选B。6/575.their nationalities,we will make friends with anyone who is friendly.A.Regardless of B.Despite of C.Except for D.Thanks to该题考查词组。regardless of 不论、不顾;despite of 是错误词组,正确形式为despite/in spite of 尽管 except for除了以外;thanks to 多亏,因为。依据句意,答案选A。7/576.The Russian women athlete was in
5、 the lead all the way in the womens 10-meter air rifle,only the final to Du Li.A.losing B.to lose C.lost D.lose该题考查不定式。only to do sth 做结果状语表出乎意料结果。答案选B。A:losing 分词做结果状语表示顺其自然结果。8/577.The medical conference in Shanghai for seven days by the time it ends.A.had lasted B.has lasted C.would last D.will h
6、ave lasted 该题考查时态。依据句中by the time 短语看出本句应用完成时态,且从it ends得出应用未来完成时态。答案选D。9/578.Have we water?Yes,.Wed better get some.A.run out of;we have run it out B.run out of;our water has run out C.run out of;our water has been run out D.run out;our water has run out该题考查run out of 和run out 区分。run out of 为及物动词短语
7、,后面要加宾语;run out 为不及物动词短语,无宾语,无被动。答案选B。10/579.The factory we are now working in is twice it was in 1980.A.that B.which C.what D.where该题考查倍数表示方式:倍数倍数+名词性从句名词性从句 (it was 后缺表语),所以选C。倍数其它表示方式为:1)倍数+asas 2)倍数+比较级+than ;3)倍数+the+n(height/length/size)+of 11/57 10.will he come to our dinner?He says that he w
8、ill not come unless .A.invited B.inviting C.invites D.invite该题考查状语从句省略。依据句意“他说不会来,除非被邀请”看出答案为A。连词unless后省略了he is。12/5711.The picture was taken a long time ago.I wonder if you can _ my father.A.find out B.pick out C.look out D.speak out 该题考查词组。find out 找出,查明;发觉;pick out:(从周围人、东西等中)识别出;区分出;look out 小心
9、,当心;speak out:大声说出;依据句意:从照片中认出我父亲,答案选B。13/5712.What do you think has made Tom feel down?_ his seat in the election,I think.A.As he lost B.Lost C.Losing D.Because of losing 该句考查动名词作主语。该句全句应该为Losing his seat in the election made Tom feel down.答案选C。14/5713.Gun control is a subject _ which Americans hav
10、e argued for a long time.A.about B.with C.of D.into本题考查定语从句。argue with sb about sth:为某事同某人争辩。答案为A。15/5714.Having a trip abroad is good for the old couple,but it remains whether they will enjoy it.A.to see B.seeing C.to be seen D.seen 本题考查remain 使用方法。remain to be done 有待于被有待于被依据句意:去国外旅行对这对老夫妻当然很好,但这还
11、要看他们是否喜欢,答案为C。16/5715.Do you think their table tennis team will win the first place at the coming Asian Games?.Ours is much stronger than theirs.A.Of course B.It depends C.Dont mention it D.In no way 本题考查交际用语。In no way:不论怎样不,决不。答案选D。17/57二:完型填空18/57 本文夹叙夹议,讲述了作者幼年时期,当他正准备接收妈妈告诉他没有钱买圣诞礼品这个事实时,三位女士带着礼
12、品来到他家中,给他带来了礼品和温暖。以后作者有了自己新房子,为了使自己住在新家后第一个圣诞节过有意义,他提出了给孤儿送温暖计划,并得以成功。19/5716.A.sending B.receiving C.making D.exchanging receive gifts:收到礼品。答案选B。17.A.found B.prepared C.got D.expected由语境得知,这里是小搭档们会问“我”得到什么礼品。答案选C。20/5718.A.doubt B.hope C.suggest D.accept由My mother told us that we would not receive
13、Christmas gifts because there was not enough money.可知这里是“我”开始接收没有礼品事实了。答案选D。21/5719.A.broke in .B.settled down C.turned up D.showed off 由语境可知,正当我接收没有圣诞节礼品这个事实时,三位女士带着礼品到了我家。turn up:出现,抵达;答案选C。break in:打断;闯进;settle down:处理;定居;show off:炫耀22/5720.A.relief B.loss C.achievement D.justice依据上文,“What would
14、I say when the other kids asked what Id got?”和 three women turn up at our house with gifts for all of us.得知此处作者有如释重负感觉。relief(解脱,宽慰,轻松)最符合作者此时心理状态。答案选A。23/5721.A.blamed B.loved C.forgotten D.affected 该处与本文最终一段中I wasnt forgotten.相呼应。答案选C。24/5722.A.highly B.little C.poorly D.enough由不定式to bring me a gi
15、ft 可知,这里是enough to do sth 结构,译为:有些人非常关心我,给我带来了礼品。答案选D。25/5723.A.present B.first C.recent D.previous由第二段Years later,when I stood in the kitchen of my new house,可推测,作者现在可能成家立业了。因为这是“我”在新家里过第一个特殊而又难忘圣诞节。故答案选B。26/5724.A.curiously B.instantly C.regularly D.occasionally“我”想让自己成家后第一个圣诞节过特殊且难忘,马上想起了三位女士带着礼品
16、抵达“我”家情景。instantly(马上,马上),最能表达作者内心世界。答案选B。27/5725.A.strength B.independence C.importance D.safety本文第一段已经提到,正是三位女士圣诞礼品,让“我”摆脱了尴尬处境。所以“我”要创造使孩子们认为自己非常主要感觉the same feeling of importance。答案选C。28/5726.A.kept B.caught C.came D.put come up with“提出”;We gathered about 125 orphans at the Christmas party.就是作者提
17、出计划。答案选C。keep up with“跟上”,指状态;catch up with“赶上“指动作;put up with“忍受“。29/5727.A.attended B.decorated C.covered D.filled 依据句意,我们包装了彩色盒子,里面装满了玩具可知此处填filled,过去分词做后置定语。答案为D。30/5728.A.fine B.special C.helpful D.normal 经过语境,得知We wanted all of them to know they were 28 中they指代是presents.而且作者想表示“我”想让他们知道这些礼品含有特
18、殊意义,其意义胜过礼品本身。答案选。31/5729.A.reminded B.guaranteed C.convinced D.promisedremind 提醒,而且they couldnt open their presents 30 every child had come forward.就是要提醒内容。答案选A。30.A.after B.until C.when D.sincenot until 直到才。我提醒他们直到大家都过来才能打开礼品。答案选B。32/5731.A.chance B.gift C.moment D.reward依据语境,这里指”Open your present
19、s“时刻到了。答案选C。33/5732.A.lit B.took C.burned D.cheered由their faces beamed(他们笑容满面)推测出,他们笑声使整个房间充满了欢乐气氛。light up 喜形于色,喜气洋洋 答案选A。take up 占据,从事;burn up 烧尽;cheer up 使欢呼,兴高采烈34/5733.A.atmosphere B.sympathy C.calmness D.joy由上文their faces beamed and their bright smiles lit up the room 可知,答案选D.译为:整个房间充满了欢乐。35/5
20、734.A.feeling B.chance C.decision D.sight由下文the kind of feeling I knew 可知,此处应填feeling。答案选A。35.A.by B.till C.for D.from“来自于”用from。本句是作者感叹:这种愉快感觉不是礼品带来,而是很久以前看成者彷徨徘徊时三位女士带来。答案选D。36/57三:阅读了解37/57 本文是一篇记叙文。作者向我们叙述了二战之后以及现在美国城市中人们变迁,从侧面反射出贫富差异给人们带来影响。38/5736.What does the author think of cities all over
21、the world?A.They are alive.B.They are hopeless.C.They are similar.D.They are different.事实细节题。由第一段第一句American cities are similar to other cities around the world得知选C。39/5737.American city residents wanted to live in the suburbs after World War because _.A.older American cities were dying.B.they were
22、richer and needed more space.C.cities contained the worst parts of society D.they could hardly afford to live in the city.推理判断题。由第二段最终三句可知城市居民变得富有,他们有较多孩子,需要较大空间,所以他们想搬到乡下。答案选B。40/5738.According to the 4th paragraph,a great many poor people in American cities .A.are faced with housing problems B.are
23、 forced to move to the suburbs C.want to sell their buildings D.need more money for daily expenses推理判断题。由第四段第二句可知:无数穷人必须离开他们公寓,因为房子主人想卖掉房子而不愿出租。答案选A。B项与第四段第三句相矛盾;C项主语应该是the owners.41/5739.We can conclude from the text that .A.American cities are changing for the worse B.people have different views o
24、n American cities C.many people are now moving from American cities D.the population is decreasing in older American cities推理判断题。由最终一段可知不一样人对城市有不一样观点。答案选。项与本文第一段最终一句矛盾;C项主语应该是 many poor people.42/57四:单词拼写43/5740.I must a for not being able to meet you at the airport on time;I was so busy.41.Dont let
25、 yourself be p into buying things you dont really want.42.She o his rudeness and tried to pretend nothing had happened.43.The company was e in 1860.It has a history of 146 years.44.The factory was shut down because it used to give out p gases.apologize persuaded overlooked established poisonous 44/5
26、745.The fire caused the (毁坏)of our village.46.(有效)measures should be taken to educate the pupils to obey school rules.47.He left England with the (目标)of traveling in Africa.48.Friendship is always a sweet (责任),never an opportunity.49.She (立誓)that she hadnt told anyone,but her friend still didnt forg
27、ive her.destruction Effective intention responsibility swore 45/57五:书面表示46/57Five steps in writing1.审清题意ReviewingReviewing2.2.列出关键列出关键点点Listing useful phrasesListing useful phrases3.3.造出句子造出句子Making sentencesMaking sentences4.4.连连句句成文成文Combining sentences into Combining sentences into paragraphs&for
28、ming an paragraphs&forming an articlearticle5.5.查缺补漏查缺补漏CheckingChecking 47/57当前情况1自然资源日趋降低2环境问题依然严重3人环境保护观念淡薄4贫富差距越来越大已采取方法1制订了相关法律法规2投入了大量资金改进环境3对民众进行教育4加强了国际间相互合作你看法 可连续发展已成为全球共识,可连续发展已成为全球共识,怎样实施可连怎样实施可连续发展续发展是摆在世人面前重大问题。请就下面表格是摆在世人面前重大问题。请就下面表格所提供内容进行陈说并谈谈你看法。所提供内容进行陈说并谈谈你看法。48/57 The idea of s
29、ustainable development has been accepted by the world.How to keep sustainable development is a big problem facing our planet.49/57 The present situation is worrying.First,natural resources are becoming less than before.Second,as some people are not aware of the importance of the environmental protec
30、tion,the problems with it remain extremely serious to some degree.The gap between the rich and the poor has the tendency to become wider and wider.50/57 To our great joy,many countries have taken action.On one hand,they have made relevant laws and regulations and put large amounts of money to the en
31、vironmental protection.On the other hand,popularized educational as well as international cooperation is being carried out.51/57 As for myself,I should take the responsibility to devote myself to sustainable development,or our future and the lives of our children and our grandchildren will be in dan
32、ger.52/57Thank you!53/57StyleTensePersonKey pointsReviewingReviewingNarration 记叙文记叙文Exposition 说明说明文文ArgumentationPractical writingArgumentation54/571.Diversify(多样化)(多样化)your sentence structure2.Express yourself in a flexible(灵活灵活)way3.Avoid wordy(冗长)(冗长)sentences4.Avoid Chinglish mistakesMaking sen
33、tences55/57TipsTips1.1.Conjunctions and transitional Conjunctions and transitional wordswords连接(过渡)词连接(过渡)词 2.2.AdvancedAdvanced sentence structures sentence structures besides,whats more,however,otherwise,so,therefore,on the whole,etc.Inversion,the Attributive Inversion,the Attributive clause,Noun clauseclause,Noun clause,Emphatic structure,etc.Emphatic structure,etc.56/57SummarySummary1.1.关键点完整关键点完整2.2.语言无误语言无误3.3.行文连贯行文连贯4.4.表示清楚表示清楚57/57